Поддръжка и изработка на уеб сайтове и онлайн магазини с атрактивен риспонсив дизайн

Важни термини в Уеб Дизайн

За всеки решил да се сдобие с уеб сайт е важно да познава до някаква степен понятията в сферата, поради тази причина подготвихме публикация с важните термини в уеб дизайна.

Responsive или Адаптивен Уеб сайт :
Това е уеб сайт работещ със различна структура на различно устройство – смарт телефон, таблет и компютърен монитор. Това помага да се постигнат най-добри резултати при всяко устройство.

Видима част на уеб сайта :
Това представлява видимата част от един уеб сайт, без да се скролва. Това е най-важната част в сайта.

Динамичен уеб сайт :
Това е уеб сайт притежаващ възможност за промяна на съдържанието от страна на клиента или упълномощен от него служител. Това става, чрез административен панел в системата за управление на съдържанието интегрирана в уеб сайта. Всеки клиент избрал услугата получава обучение за работа с администраторския панел, като по възможност посочва технически способен служител.

Статичен уеб сайт :
Наричат се статични защото е прието, че клиента не е технически способен да прави промени по тях или да добавя съдържание. Но всеки използващ професионално Xhtml и CSS би могъл. Най-често се използват за по-рядко обновявани страници. Обикновено уеб дизайнерът, правил уеб сайта, срещу месечна такса прави обновяванията. В повечето случай излиза доста по-евтино от динамичните уеб сайтове.

CMS :
Това представлява система за управление на съдържанието в сайта. Примери – WordPress, PrestaShop, Joomla, както и може да бъде авторска.

HTML :
Основният език на който се гради визуалната част от уеб сайт или друго онлайн приложение.

CSS :
Основният език за стилизиране на HTML, чрез него се управлява как елементите в html се показват в браузъра

Хостинг :
Хостингът представлява срочен абонамент осигуряващ на клиента място на компютър (сървър) където да разполежи уеб сайта си. Уеб сървърът представлява мощен компютър със специфичен набор от програми осигуряващ качествената работа на сайтовете в интернет. Изборът на хостинг фирма е изключително важен за работата на уеб сайта. Също хостинг компаниите осигуряват на сайта ви много добра и непрекъсваща връзка с интернет.

Домейн – или име на уеб сайта – www.name.com :
Домейнът е името, с което вашата страница се представя в интернет. Най-често се продава от хостинг компании. Изборът на име е важна част от успеха на един уеб сайт. Може да бъде : .com (company) – 18 лв./год.; .net (network) – 18 лв./год.; .bg (Bulgaria) – 70 лв./год.; . info (information) – 18 лв./год.; .org (organization)- 18 лв./год.; .eu (Europa) – 18 лв./год. и др.

SEO (Search Engine Optimization) оптимизация :
Представлява оптимизиране на даден уеб сайт за търсещите машини, за определени думи и изрази. Това може да стане чрез ключови думи и изрази; чрез линкове от други сайтове, водещи към вашата страница; коментари в подходящи форуми и блогове, социални мрежи и др. Особено важно за оптимизацията е оригиналното и често обновяемо съдържание, често използващо ключовите думи, както и начинът по който е програмиран сайта.

Author: Philip Kolev

Leave a Comment